Publicitat
Confidencial · 10 de Juliol de 2019. 00:35h.

A Perpinyà es parla francès

Error de concepte de Vicent Sanchís

A Perpinyà es parla francès

El director de 'TV3', Vicent Sanchís, al Parlament

El director de TV3, Vicent Sanchis, va afirmar recentment al Parlament de Catalunya, davant de la comissió de control parlamentari de la Comissió Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), quan s'estava referint a la situació de la llengua catalana, que "Perpinyà és Catalunya. Ho diuen ells, ho han estat històricament, se senten catalans i ja no el parlen".

Sembla que en el raonament del director de TV3 hi ha algun tipus d'error o de malentès, perquè Perpinyà és part de l’Estat francès i, lògicament es parla la llengua francesa, encara que per la seva proximitat a Catalunya i pels lògics intercanvis culturals i lingüístics mutus, també s'utilitza la llengua catalana, encara que molt menys que la llengua francesa, òbviament.

Aquest malentès del director de TV3 part de la seva consideració que "Perpinyà és Catalunya", una afirmació que fonamenta a una generalització sense arguments, ja que diu que és així perquè "ho diuen ells", és a dir, els ciutadans de Perpinyà, encara que es desconeix on, quan i com ho han dit. El mateix cal pensar quan assegura que "ho han estat històricament", i que "se senten catalans", dues afirmacions el fonament científic de les quals és totalment desconegut.

Publicitat
Publicitat

11 Comentaris

Publicitat
#6 David, València, 10/07/2019 - 14:21

No ha dit cap mentida Vicent Sanchís, al Rosselló o Pays Catalan com es vénen turísticament s'autodefineixen com catalans tot i que la majoria no parla català i fins i són capaços de dir-se francesos a més de catalans. Però clar, això ha de ser impossible, els catalans són espanyols i vet ací que la ignorància, molt atrebuda ella, escriu p

#6.1 Yo, BARCELONA, 10/07/2019 - 17:40

FALSO

#6.2 Pepe, Alacant, 10/07/2019 - 18:30

En 2016 se hizo un referéndum entre los habitantes de la "Catalunya Nord" para renombrar la región, una de las opciones era que pasara a llamarse Occitanie-Pays-Catalan, pero sólo obtuvo el 12,2% de los votos. Eso demuestra claramente cuál es su posición respecto a lo que afirmas.

#6.3 Menjamela Grandi, Anapurna, 10/07/2019 - 23:32

O sea, que está bien visto y aceptáis que los habitantes de la "Catalunya Nord" (sic) digan que son catalanes (y franceses!), aunque no hablen ni papa de catalán y sólo hablen francés.
Pero los catalanes de la "Catalunya Sud" (sic) sólo pueden ser catalanes y hablar catalán, porque sino son unos "colonos" con "baches en el ADN"... Jaaa!!

#5 Telamarinera , Vng, 10/07/2019 - 13:23

Les animo a conocer la ayuda/colaboración que prestó Catalunya a Felipe IV para evitar perder Lo q llaman Catalunya Nord.
Siempre Castilla ganó al francés sola; agotada en hombres y recursos pidió colaboración a CAT... lean la ayuda de proporcionada.

#5.1 Menjamela Grandi, Anapurna, 10/07/2019 - 14:39

Históricamente, siempre ha sido así: cuando se ha tratado de conquistar y defender territorios y mercados a costa de sangre, sudor y recursos Cataluña siempre se ha mostrado reacia a colaborar. Cuando se trataba de, una vez pacificados, hacer negocio en ellos, éramos los primeros en exigir nuestros "derechos". Jaaa!

#4 A.Bcn, Barcelona, 10/07/2019 - 12:52

Doneu gràcies a l'imbècil d'en Pau Claris. El primer d'una llarga llista de cretins i il·luminats que arriba fins a Puigdemotxo i XisTorra.

#4.1 Menjamela Grandi, Anapurna, 10/07/2019 - 14:27

Pues ahí están las calles y estatuas celebrando al prohombre que hizo perder a Cataluña una quinta parte de su territorio. A ver si para la próxima vez los franceses se quedan con Gerona y en dos generaciones ahí no habla catalán ni el tato.

#3 Bernat Desclot, Barcelona, 10/07/2019 - 11:12

Aquesta vegada Sanchís ha dit la veritat.
Només cal veure la pàgina web de l'ajuntament de Perpinyà i es pot comprovar el lema de la ciutat: "Perpinyà la catalana".
No hi ha dubte que es consideren catalans encara que actualment la majoria parli francès.
I històricament havia format part del Principat de Catalunya fins a 1659.

#2 Pepe, Alacant, 10/07/2019 - 10:08

En Perpignan el uso del catalán es anecdótico, y la presencia política afín a la Cataluña que representan los separatistas catalanes insignificante, cualquiera que vaya puede comprobarlo. Aunque haya muchos letreros de Catalogne, el sentimiento de identidad cultural es claramente francés.