Publicitat

L’actual crisi no farà revifar el nacionalisme

Aquest cop, no

Imatge d'una manifestació independentista

L'anterior crisi econòmica, que es va manifestar amb la caiguda de Lehman Brothers, va causar un atac de pànic social entre les classes mitjanes dels països desenvolupats, i un impuls dirigit a buscar refugi als seus vells àmbits nacionals. Aquest fet, utilitzat per altres sectors, va provocar una revifada dels ultranacionalismes extremistes i supremacistes, que va estar a l'origen del procés independentista català.

El coronavirus està generant una nova crisi, però aquesta vegada les coses són diferents. D'una banda, la causa de la crisi no és econòmica, sinó externa, una pandèmia, i no ha estat provocada pels excessos del capitalisme financer purament especulatiu. No hi ha, per tant, una agressió directa a les classes mitjanes, i a més, quan s'estabilitzi la situació sanitària, l'economia recuperarà els nivells ara perduts.

D'altra banda, els activistes del supremacisme independentista no tenen aquesta vegada arguments perquè l'independentisme revifi, perquè aquesta crisi no és un producte de la globalització econòmica implantada pel acual model capitalista. A més, els ciutadans ja han detectat el comportament mesquí i insolidari dels sectors radicals de l'independentisme català més extremista. Finalment, ningú no ha oblidat la farsa del procés. Per tant, aquesta vegada no serà com abans.

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#5 Nitato, Navarcles, 06/04/2020 - 15:40

Estem parlant d'una secta , i sempre trova arguments, que no dades, per seguir amb la seva matraca. Ja trovaràn algo per seguir sustentant les seves creences.

#4 Timbaler, Bcn, 06/04/2020 - 13:20

El fanatismo nacionalista es egoísta y por tanto insolidario y es egolatra y por ello deriva en supremacista. El nacionalismo ha hecho peor a Cataluña.

#3 Didac B., Barcelona, 06/04/2020 - 10:47

Malgrat la ignorancia de la banda de sediciosos que tenen segrestades les institucions, la miserable actitud deshumanitzadora i d'engany permanent que han tingut en la gestió, "el ramat" està cautiu i sense entrar en raó, cosa que els afavoreix. Falta un lideratge que pugui aglutinar i retornar el nivell de responsables i bandejar els lazis

#2 Pere, Girona, Spain, 06/04/2020 - 08:57

La Paluzie, que sembla la senyoreta d'escola de poble, ja ha pensar quina cursilada hortera farà per la Diada aquest setembre, desde els balcons ??

#1 Juan García, Ciutat de la Justícia, 06/04/2020 - 08:28

La globalització no és responsable del brot però sí de la ràpida difusió de la malaltia.
La colla lazi és una secta, no atèn a raons, tot i que no rebifi no decaurà, doncs malauradament no és convencible amb arguments. Continuaran amb la matraka i amb les consignes manipuladores dels seus líders suprem(aciste)s,