Publicitat
Confidencial · 15 de Gener de 2020. 00:05h.

Com se substitueix Torra

El Parlament elegirà un altre president

Com se substitueix Torra

El president de la Generalitat, Quim Torra, en una imatge d’arxiu

A hores d’ara, la inhabilitació del president Torra per ocupar càrrecs públics no és ferma, i ha entrat a una fase molt polèmica tant des d'un punt de vista judicial com a políticament, ja que el president de Parlament, Roger Torrent, dirigent d'Esquerra, manté el seu rebuig a acatar la inhabilitació. Tanmateix, quan s’acosti el moment decisiu, és probable que, com ha passat d’altres vegades, Torrent faci marxa enrere. El mecanisme de la substitució del president està regulat als articles sis i set de la llei de la presidència de la Generalitat i del Govern.

Quan Torra sigui inhabilitat, el vicepresident o conseller que ocupi el primer lloc a l'ordre protocol·lari, assumirà la presidència en funcions. Després, s'activarà el procediment per elegir un nou president: durant els deu dies següents, el president del Parlament, després de les consultes corresponents, ha de proposar un candidat a la investidura. Aquest candidat no podrà ser Pere Aragonès, atès que no és diputat de la cambra catalana. Ni la suplència ni la substitució de president permeten exercir les atribucions del càrrec pel que fa al plantejament d'una qüestió de confiança, a la designació i el cessament dels consellers o a la dissolució anticipada de la legislatura.

El candidat se sotmet a una primera votació, que ha de guanyar per majoria absoluta (68 diputats). Si no ho aconsegueix, es repeteix la votació els dos dies següents, i només li cal majoria simple (més sís que nos) i, si fracassa, s'obre un termini de dos mesos durant els quals el candidat (el proposat en primer lloc o un de nou) ha d'aconseguir aquesta majoria. Si no s'aconsegueix, la legislatura queda dissolta i se celebren eleccions al cap de 54 dies, com marca la llei electoral.

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Coque, El centro de Tabarnia, 15/01/2020 - 11:17

¿Qué cómo se sustituye a Torra?
Es muy fácil, se le quita a él y en su lugar su pone un perchero. A buen seguro que lo hará infinitamente mejor

#1 Carles Fortuny, Palau de la Degeneralitat, 15/01/2020 - 11:04

Lo más patético de todo esto ha sido el Partido Separatista de Caticeta votando contra el Supremo y coocándose así abiertamente del lado del golpismo separatista. En una palabra, desde ayer y oficialmente el PSC es un partido nacionalseparatista como ERC o JxTrile. Por si alguien tenía alguna duda.