Publicitat
Confidencial · 22 d'Octubre de 2019. 00:18h.

Compte, no ‘fem un De Gaulle’

Va arrasar a les urnes arran del maig del 68

Compte, no ‘fem un De Gaulle’

Charles De Gaulle al juny del 1968

Alguns dirigents del PSOE han donat la veu d'alarma sobre l'impacte que els greus disturbis d'aquests dies a Catalunya podrien tenir sobre el resultat de les eleccions generals espanyoles del proper 10 de novembre. I, tot i que insisteixen que es tracta de casos diferents, evoquen el que va succeir a les eleccions legislatives franceses després dels desordres del maig del 1968.

Després d'aquests importants incidents, sobretot a París, el president de la República, el general Charles De Gaulle, va convocar eleccions legislatives avançades, que es van celebrar el 23 i el 30 de juny (les anteriors s'havien realitzat el 5 i el 12 de març del 1967). El partit del general, la Unió de Demòcrates per la República (UDR), va arrasar a les urnes. La formació gaullista, i alguns petits grups associats, tenien 180 diputats, d'una cambra amb un total de 453, i van passar a tenir 293, d'un total de 456. És a dir, De Gaulle va superar àmpliament la majoria absoluta, que no tenia.

De la seva banda, els socialistes (Federació de l'Esquerra Democràtica i Socialista (FGDS, per les seves sigles en francès), dirigits per François Mitterrand, van perdre la meitat dels seus diputats, passant de 121 a 61. I, també a l'àmbit de la esquerra, el mateix va ocórrer amb el Partit Comunista, que va perdre igualment la meitat dels seus escons: tenia 73 diputats i es va quedar als 34. És a dir, es va produir un important gir cap a la dreta, que alguns dirigents del PSOE tenen por que pugui succeir el 10-N.

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 Doncs sí, fem-lo, bbcn, 22/10/2019 - 15:32

Sí, sí, fem-lo.