Publicitat
Confidencial · 19 de Novembre de 2019. 00:25h.

Després de la inhabilitació

El Parlament ha de triar un altre president

Després de la inhabilitació

El president Torra, durant el judici d'aquest dilluns

El president Torra serà probablement inhabilitat quan el Tribunal Suprem confirmi la sentència del Tribunal Suprem de Justícia de Catalunya, que previsiblement es pronunciarà a favor de la inhabilitació. A partir de la confirmació pel Suprem, que podria trigar al voltant de deu mesos, cal aplicar els articles sis i set de la llei de la presidència de la Generalitat i del Govern.

Quan Torra sigui inhabilitat, el vicepresident o conseller que ocupi el primer lloc a l'ordre protocol·lari, assumirà la presidència en funcions. Després, s'activarà el procediment per elegir un nou president: als deu dies següents, el president del Parlament, després de les consultes corresponents, ha de proposar un candidat a la investidura. Aquest candidat no podrà ser Pere Aragonès, atès que no és diputat de la cambra catalana. Ni la suplència ni la substitució del president permeten exercir les atribucions del càrrec relatives al plantejament d'una qüestió de confiança, a la designació i el cessament dels consellers o a la dissolució avançada de la legislatura.

El candidat se sotmet a una primera votació, que ha de guanyar per majoria absoluta (68 diputats). Si no ho aconsegueix, es repeteix la votació als dos dies següents, i només cal la majoria simple (més sís que nos) i, si fracassa, s'obre un termini de dos mesos durant els quals el candidat (el proposat en primer lloc o un de nou) ha d'aconseguir aquesta majoria. Si no s'aconsegueix, la legislatura queda dissolta i se celebren eleccions al cap de 54 dies, com marca la llei electoral.

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 botifler1914, wATERPUS, 19/11/2019 - 17:34

Siguiendo con la regresión del los últimos MHP, ahora les tocaría escoger a la mona Chita, (lástima que haya muerto) pues entonces a la consellera Budó, cuando se recupere.

#2 Capit@n España, The broquil is over, 19/11/2019 - 13:47

Somos la primera Autonomia "digital" de España. Todo va digitalmente, es decir "a dedo": Pujol nombro al calientasillas de Arturu con intencion de que su hijo fuera president. El pollo no pasó la ITV. Mas designo a dedo a Puigdemont. Puigdemont designo a dedo a Torra. (continuará)

#1 no soy nadie, barcelona, 19/11/2019 - 09:44

inhabilitado... ¿cobrará el sueldo de expresident? Esto es una verguenza