Publicitat
Confidencial · 19 de Juny de 2019. 00:05h.

ERC, sempre amb la dreta

Tret de la fase dels tripartits

ERC, sempre amb la dreta

Imatge del 'web' d'Esquerra

ERC es presenta habitualment com a una formació que, pel que fa al debat social i econòmic, està situada ideològicament a l'esquerra. Tanmateix, la realitat de la dinàmica política a Catalunya, des del començament de l'anomenada transició democràtica a l'Estat espanyol, qüestiona d'una manera contundent aquest plantejament.

De fet, ERC ha estat des del final del franquisme un company de viatge del pujolisme, que era innegablement un moviment polític que representava i defensava els interessos de la burgesia catalana, de les classes dominants, i només quedaven fora d'aquest esquema els sectors més espanyolistes, molt minoritaris, d'aquesta burgesia, que optaven pel PP.

Només durant els períodes dels dos tripartits Esquerra es va aliar amb forces de l'esquerra. Cal fer, però, dues matisacions: els seus dos socis, el PSC i Iniciativa, estaven dirigits per nacionalistes, procedents de la burgesia en molts casos, sobretot el PSC. I a més, ERC va entrar en aquesta operació perquè el principal objectiu era una reforma de l'Estatut per augmentar el seu nacionalisme fins a un nivell que l'Estat, mitjançant el Tribunal Constitucional, no va acceptar. És a dir, va ser, bàsicament, una operació nacionalista, gairebé independentista, no socialment d'esquerres.

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 Timbaler , Bcn , 19/06/2019 - 19:03

La izquierda española solo recibirá de Extremadreta Republicana de Cataluña insolidaridad y desapego, hostilidad y chantajismo ( Azaña dixit)