Publicitat
Confidencial · 30 d'Abril de 2020. 00:23h.

Error d'ERC amb l'alarma

L'Estat no pot tornar les competències

Error d'ERC amb l'alarma

Gabriel Rufián durant una intervenció al Congrés

La direcció d'Esquerra està ja fent assajos sobre l'estratègia del peix al cove, que l'expresident Pujol aplicava a les relacions de la Generalitat amb l'Estat espanyol. El partit espera guanyar les properes eleccions catalanes, per portar després Catalunya a una nova fase del pujolisme, aquesta vegada sota el comandament d'Oriol Junqueras.

Un dels dirigents que està fent pràctiques sobre el peix al cove és el portaveu d'Esquerra al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, que ha posat preu al suport que al PSOE li caldrà, molt probablement, per tirar endavant, com pretén, una nova pròrroga de l'actual estat d'alarma. El Govern de Pedro Sánchez va decidir aquesta aplicació quan es va adonar que l'epidèmia del coronavirus era un afer molt greu, encara que cada eventual renovació de la declaració ha de ser autoritzada pel Congrés. I Rufián exigeix la devolució a la Generalitat de les competències que han quedat en mans de l'Estat.

ERC, però, s'equivoca. Segons la llei orgànica 4/1981, que regula els estats d'alarma, excepció i setge, l'autoritat competent és el Govern de l'Estat. I el president d'una comunitat autònoma només pot assumir aquesta titularitat per delegació de l'Executiu central si la crisi afecta només el territori d'aquesta comunitat, però no és el cas actual. És a dir, si el Congrés autoritza, amb o sense el vot d'Esquerra, la declaració de l'estat d'alarma, aquesta declaració implica que les competències sobre la crisi passen de la Generalitat a l'Estat, que no pot retornar-les mentre duri l’alarma. Per tant, l'exigència de Rufián és una incongruència.

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Xavier, BCN, 03/05/2020 - 11:08

La diferència és que Pujol aconseguia coses per a Catalunya fins a situar-la com la CCAA més avançada i a nivell internacional. Erc de moment treballa gratis per Espanya i només l’interessa tenir poder.

#1 VRaptor, Alicante, 30/04/2020 - 02:34

ERC Tururu tururu. Al final os vais a quedar como el gallo de Morón: sin plumas y cacareando.