Madrid envaeix competències catalanes

I que esperaven?

Les banderes de Catalunya i Espanya al Palau de la Generalitat

El sector de l'independentisme que lidera Puigdemont ha criticat, sobretot mitjançant el president Torra, que la recent declaració de l'estat d'alarma pel Govern espanyol, a conseqüència de l'epidèmia del coronavirus, hagi envaït competències que pertanyen a la Generalitat de Catalunya. Una queixa similar, encara que amb un to molt més moderat, ha estat expressada pel Govern basc i pel PNB.

Fonts judicials han expressat la seva sorpresa per aquest plantejament, atès que la llei orgànica que regula els estats d'alarma, excepció i setge, té com a un dels seus eixos fonamentals la unificació del comandament, sota les autoritats de l'Estat, sobre les qüestions que motivin la declaració. És a dir, en aquestes situacions, i sobre els afers afectats per la declaració, les autoritats estatals assumeixen el control per sobre de les comunitats autònomes.

Les mateixes fonts afegeixen que seria inviable que l'Estat aprovés i apliqués la declaració de l'estat d'alarma, excepció o setge, mantenint les competències de les comunitats autònomes, perquè aquest manteniment seria absolutament incompatible amb la capacitat d'actuació que l'Estat ha d'exercir per aplicar aquesta declaració.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat