Publicitat
Confidencial · 7 de Desembre de 2018. 00:00h.

Ja no et pots refiar del CIS

Fracàs total a Andalusia

Ja no et pots refiar del CIS

Gràfic amb la previsió del CIS sobre les eleccions d'Andalusia

Els especialistes en demoscòpia ja havien advertit que l'arribada de José Félix Tezanos a la presidència del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), després que el PSOE va assumir el control del Govern espanyol, havia originat diversos canvis dels mètodes de càlcul que s'utilitzaven fins llavors, que provocarien greus errors tècnics, i que aquest fet  faria caure el prestigi de la institució.

I, efectivament, les eleccions andaluses, que han estat la primera comparació entre les previsions del CIS i la realitat, han demostrat que els mètodes de Tezanos són erronis. Així, va predir 45-47 escons per al PSOE, i va obtenir 33, i va augurar de 20 a 22 per al PP, i va treure 26. Així mateix, segons el CIS, Vox obtindria un diputat, amb el 3,17% dels vots, i va aconseguir 12 escons amb el 10,95%.

Quan va ser designat president del CIS, Tezanos, membre de la comissió executiva del PSOE, va pretendre mantenir aquest últim càrrec, encara que Pedro Sánchez el va obligar a dimitir. Les modificacions que va introduir als sistemes de càlcul produïen habitualment un augment artificial de les expectatives sobre el PSOE i una disminució de les previsions sobre el PP, la qual cosa va fer que smolts professionals del sector advertissin que el centre perdria el prestigi que tenia.

Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#1 Juan García, Ciutat de la Justícia, 07/12/2018 - 08:43

Dimitirà? No si us plau, és un verb que ha desaparegut de tots els diccionaris d'Espanya i de qualsevol de les llengües del nostre país.

#1.1 Veciana, Barcelona, 07/12/2018 - 16:17

Dimitir? És un nom rus.