Publicitat
Confidencial · 15 d'Abril de 2020. 00:30h.

La farsa de la sanitat catalana

Està molt per sota d'Europa i Espanya

La farsa de la sanitat catalana

Manifestació contra les retallades a la sanitat pública catalana

La sanitat pública catalana s'ha presentat habitualment per l'administració de la Generalitat de Catalunya com a un referent i un model a seguir pel conjunt de l'Estat i fins i tot per Europa. Aquest enfocament de l'afer potser tingués una base real alguna altra vegada, però les dades actuals indiquen que es tracta d'un plantejament que no té, ara com ara, cap fonament.

Una dada molt important sobre la qualitat de la sanitat pública d'un territori està definit pel percentatge que la inversió pública dedicada a aquest apartat suposa del PIB del territori de què es tracti. En el cas de la Unió Europea, la inversió a la sanitat pública és un 7,5% del PIB comunitari. A l'Estat espanyol, la ràtio és del 5, 9% del PIB. I a Catalunya, el percentatge és del 3,9%.

Els propagandistes dedicats a l'elogi de la sanitat pública de Catalunya solen prescindir d'un fet amb una important incidència sobre aquesta qüestió. Durant els governs d'Artur Mas, la sanitat pública catalana va perdre 2.400 professionals i 1.100 llits hospitalaris. Catalunya va ser, al costat de Castella-la Manxa (presidida per María Dolores de Cospedal entre 2011 i 2015), la comunitat autònoma que més va retallar la despesa social (sanitat, educació i serveis socials) entre 2009 i 2015. En total, més d'un 26%.

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 A., Barcelona, 15/04/2020 - 23:28

El Rei va en boles. Despullat i sense roba. Ara tot els esforços patriòtics va en la línea de culpar Madrid i dir que ells no tenen responsabilitats però no ens deixem enganyats i sabem de qué va això. Pocavergonyes. Sanitat pudrida i matxacada és el que tenim.

#1 EduardR, BCN, 15/04/2020 - 08:15

Seria interesante que se facilitara un link oficial donde se pudiera validar las informaciones que indica el artículo con datos oficiales.

https://www.mscbs.gob.es/estadEstudios/estadisticas/docs/EGSP2008/egspPrincipalesResultados.pdf

Yo tengo esto, con datos 2010 hasta el 2017.