Publicitat
Confidencial · 21 de Juny de 2019. 00:30h.

La sedició no és una ganga

Sobretot si va amb la malversació

La sedició no és una ganga

Imatge del tribunal que ha jutjat als acusats pel procés sobiranista

La principal reivindicació de l'independentisme pel que fa al judici contra els dirigents independentistes processats pels fets que van culminar amb la declaració d'independència de Catalunya durant la tardor del 2017, és que els acusats no siguin condemnats pel delicte de rebel·lió. Aquest plantejament sembla donar per descomptat que, si no hi ha condemna per rebel·lió, la situació dels processats seria equivalent gairebé a una absolució.

La realitat, però, és molt diferent, perquè encara que no hagués condemna per rebel·lió, si que és probable que pogués haver-la per sedició i per malversació. És a dir, la tesi segons la qual l'Advocacia de l'Estat va descartar al final del judici en les seves conclusions definitives la rebel·lió, per plantejar amb solidesa la sedició i la malversació, amb l'objectiu d'evitar la imposició de penes de presó molt greus als principals acusats, és totalment errònia.

Segons el Codi Penal (articles 544 i 545), els responsables del delicte de sedició "seran castigats amb la pena de presó de vuit a deu anys, i amb la de deu a quinze anys, si són persones constituïdes en autoritat". I la malversació (articles 252 i 432 del Codi Penal) està castigada, en principi, "amb una pena de presó de dos a sis anys", encara que si es produeixen determinades circumstàncies, "s'han d'imposar les penes de presó de quatre a vuit anys". I al marge queden les eventuals inhabilitacions i el possible delicte de desobediència. És a dir, encara que no hagi rebel·lió, aquest afer no és una ganga.

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Montserrat, Barcelona, 21/06/2019 - 10:57

L'intent del cop no els pot sortir gratis. Si només els apliquen sedició haurem de pensar que s'ha condicionat el veredicte, perque l'evidencia dels fets es que hi va haver una "conspiració per la rebelió" amb tot l'entremat organitzatiu que descaradament i subterraneament varen practicar els procesats. Uns anys engabiats els anira bé a tots

#1 Uno que os lee, Al sur de Waterloo, 21/06/2019 - 00:58

La condena a los golpistas debería ser justo por esos tipos: sedición y malversación. La rebelión, aunque en su alegato la Fiscalía presentó argumentos sólidos (particularmente la parte jurisprudencial a cargo de Cadena), es complicada…aunque yo estaría encantado si han convencido al Tribunal; como si les cae perpetua, sinceramente.