Publicitat

Una altra opció que analitza la Moncloa

L'estat d'alarma?

Imatge d'una bandera espanyola

Diversos dirigents del PSOE estan pressionant aquests dies perquè Pedro Sánchez iniciï la tramitació per engegar l'aplicació a la Generalitat de Catalunya de l'article 155 de la Constitució, davant de l'actitud de les autoritats catalanes. Altres sectors socialistes creuen creuen que n'hi hauria prou amb l’aplicació de la llei de seguretat nacional, que permtiría l'Executiu de Madrid assumir el control dels Mossos d'Esquadra, sobre l'actitud dels quals hi ha molts dubtes en alguns graons de l'administració de l'Estat.

I també es planteja una tercera opció, l'aplicació de l'estat d'alarma, al qual es refereix l'article 116 de la Constitució: "L'estat d'alarma serà declarat pel Govern [espanyol] mitjançant un decret acordat pel Consell de Ministres per un termini màxim de quinze dies , donant compte al Congrés dels Diputats, reunit immediatament per aquest afer i sense l'autorització del qual no podrà ser prorrogat aquest termini. El decret determinarà l'àmbit territorial al qual s'estenen els efectes de la declaració".

La seva aplicació, com els casos dels estats d'excepció i de setge, es regula a la llei orgànica 4/1981, que es refereix a “circumstàncies excepcionals" que facin impossible "el manteniment de la normalitat mitjançant els poders ordinaris". L'estat d'alarma ja ho va aplicar el 2010 el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, amb Alfredo Pérez Rubalcaba al capdavant del Ministeri de l'Interior. Es va fer a causa d'una vaga de controladors aeris, que van ser militaritzats.

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#5 agarraos de lo que os viene, Barcelona, 07/10/2019 - 17:29

La presencia del ejército sería lo mejor. Pero previamente, la anulación de la autonomía.

#3 Capit@n España, El koiné solo o con leche?, 07/10/2019 - 13:43

Estado de sitio mejor....y así ponemos a cada uno en su sitio.

#2 AnnaMollet, Mollet, 07/10/2019 - 13:32

Control de Mossos, Cerrar TV3 y Catalunya Radio, cortar las millonarias subvenciones a medios separatistas y asociaciones, control de Educación y extirpar el adoctrinamiento de niños en las escuelas, echar a la calle a miles de cargos separatistas, echar a incendiarios como Mónica Tarribas, Pilar Rahola, Toni Soler, etc. 155 Potente.

#1 botifler1914, Waterluxe, 07/10/2019 - 11:31

No estaría mal, militarizar a los mossos y ponerlos a reprimir independentistas...