Publicitat
Confidencial · 16 de Setembre de 2019. 00:10h.

Litúrgia per a creients

La Diada perd el seu caràcter polític

Litúrgia per a creients

Imatge de l’ofrena floral d’aquesta Diada davant del monument a Rafael Casanova

L'evolució de la commemoració de la Diada de Catalunya, des que el 2012 va esdevenir una peça més del procés independentista català, reflecteix una progressiva transformació, que ha provocat que actualment aquesta celebració sigui ja una mena de litúrgia independentista, segons fonts catalanistes. Afegeixen que aquesta litúrgia exclou, òbviament, els ciutadans catalans no afins a l'independentisme.

Segons aquestes mateixes fonts, la commemoració va passar a ser, a partir del 2012, una mena de propietat de l'independentisme, assumint el caràcter d'una acció bàsicament reivindicativa, que pretenia ser una demostració de força política i social amb l'objectiu d'exigir a l'Estat espanyol la independència immediata de Catalunya.

Tanmateix, el rotund fracàs del projecte independentista durant la tardor del 2017 va començar a modificar aquest tarannà reivindicatiu. El fiasco d'aquest últim 11 de setembre, i el desenvolupament de la jornada, demostren que la Diada ja és un simple ritual, una foto, una festa cada vegada menys política i més festiva. A més, aquesta festa ha quedat reduïda exclusivament als creients de l'independentisme. Ja és nomès una cerimònia.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat