Publicitat
Confidencial · 15 de Gener de 2019. 00:13h.

L'última 'fake news'

La disposició addicional tercera

L'última 'fake news'

Les banderes de Catalunya i Espanya, al Palau de la Generalitat

La polèmica d'aquests dies sobre el compliment de la disposició addicional tercera de l'Estatut del 2006 està basada en una fake news, atès que la sentència del 2010 del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut va eximir l'Estat d'aquesta suposada obligació, per considerar que una comunitat autònoma no pot condicionar el contingut dels pressupostos estatals.

Inicialment, el Govern de Madrid va pagar el 2007, encara que ja no ho va fer el 2008, i la Generalitat va recórrer aquest impagament (759 milions d'euros) a l'Audiència Nacional, al·legant que es tractava d'un acord de la comissió bilateral Estat-Generalitat. El recurs va ser rebutjat mitjançant una sentència que afirmava: "El deute que indica al seu escrit el conseller [d'Economia de la Generalitat] no existeix, atès que no hi ha cap acord sobre això de la comissió [mixta] d'Infraestructures que, segons l’Estatut d'autonomia, és la que té competències en matèria d'inversions".

La Generalitat va recórrer al Suprem, que va estimar parcialment el recurs, però va rebutjar la part corresponent a la reclamació de 759 milions, afirmant que la comissió mixta d'Afers Econòmics i Financers i la comissió bilateral d'Infraestructures haurien de concretar el contingut de l'acord. I aquesta concreció es materialitza en els 200 milions inclosos amb aquest objectiu al projecte de pressupostos de l'actual Govern del PSOE.

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 Tabarnés puro, Barcino, 15/01/2019 - 13:16

Es que es absurdo que un Estatuto de autonomía pretenda imponer al Estado como ha de gestionar y a donde a de dedicar las inversiones que realiza. Estas "brillantes" y absurdas ideas sólo caben en las cabezas de los tractorianos.