Publicitat
Confidencial · 2 de Desembre de 2014. 00:00h.

Per què ZP va canviar la Constitució

El BCE va comprar deute per 40.000 milions

Per què ZP va canviar la Constitució

Zapatero i Rajoy, al Congrés dels Diputats

El canvi a la Constitució que Zapatero i Rajoy van acordar durant l'estiu del 2011 per establir el concepte del sostre de la despesa pública, es va produir després de fortes pressions del Govern alemany, de la Comissió de la Unió Europea (UE) i del Banc Central Europeu (BCE).

A més, l'Estat espanyol es trobava en una posició financera internacional molt difícil, amb un greu risc de ser rescatat per la troika (la UE, el BCE i el Fons Monetari Internacional), davant de la desconfiança dels mercats internacionals cap als bons de deute públic espanyol. Hi va haver, però, un element més decisiu.

Es va tractar, segons fonts socialistes, del compromís del BCE que, si es canviava la Constitució, intervindria als mercats per baixar la pressió sobre el bo espanyol. Efectivament, després de fer-se el canvi, el BCE, dirigit llavors per Jean-Claude Trichet, va comprar 40.000 milions d'euros de bons espanyols, fet que va millorar la posició d'Espanya. Trichet va ser substituït al novembre d'aquest mateix any per Mario Draghi.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat