Publicitat
Confidencial · 2 de Desembre de 2019. 00:20h.

Quan CiU exigia presó

Pel setge dels 'indignats' al Parlament

Quan CiU exigia presó

Una imatge del setge al Parlament de l'11 de juny del 2011

L'independentisme català és molt crític amb l'empresonament d'alguns dels seus dirigents pels fets de la tardor del 2017, uns fets que considera polítics, i creu per tant que no haurien d'haver estat jutjats per cap tribunal. Argumenten que un criteri polític i -diuen- democràtic, com a l'autodeterminació, està per sobre de les lleis i, en aquest sentit, afirmen que els condemnats són presos polítics.

Tanmateix, no sempre va ser així. El 15 de juny del 2011, uns 3.000 manifestants van envoltar el Parlament per protestar contra la política d'austeritat i retallades de despeses socials del Govern d'Artur Mas, que va utilitzar un helicòpter per arribar a la cambra catalana, davant del setge dels manifestants als diputats. La situació va provocar diverses càrregues dels Mossos d'Esquadra contra els manifestants, i el Govern de CiU, amb el suport del PP, va aconseguir després l'aprovació pel Parlament d'uns pressupostos marcats per les retallades.

A conseqüència d'aquests fets, el Parlament va demanar tres anys de presó per a 20 dels manifestants per un delicte contra les institucions de l'Estat, i el Govern la Generalitat la mateixa pena per a quatre. Finalment, l'Audiència Nacional va absoldre 19 dels 20 acusats, i la fiscalia, el Govern i el Parlament van recórrer. El Suprem va anul·lar la sentència de l'Audiència Nacional, i va condemnar vuit manifestants a tres anys de presó per un delicte contra les institucions de l'Estat. És a dir, aquesta vegada les reivindicacions dels manifestantantes no eren ni democràtiques ni polítiques. El Govern d'Artur Mas compartia l'acusació amb Mans Netes.

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 Capit@n España, Criminal Jordi Turull: 12 años de prision por sedición y malversación de caudales públicos ., 02/12/2019 - 18:55

Jordi Turull, portaveu i diputat de CDC: " Les lleis es compleixen, o vas a la presó"
Turull, va ser un dels testimonis clau durant el judici i va dir que els indignats havien intentat un "cop d'Estat encobert"
Gracies a les seves gestions el TS va comdemnar a 8 processats a 3 anys de presó, que primerament la AN havia absolt.