Publicitat
Confidencial · 24 de Maig de 2019. 00:25h.

Quants projectes hi ha?

L'independentisme s'ha trencat

Quants projectes hi ha?

Imatge de la celebració de la Diada del 2016 a Barcelona

A hores d’ara, hi ha dues estratègies diferents a l'independentisme català, amb algunes divisions a cadascuna d'elles: mantenir les posicions unilateralistes i rupturistes que es defensaven fins la tardor del 2017, que van culminar amb la declaració d'independència al Parlament, o apostar per una via més pragmàtica i realista, negociant amb l'administració espanyola i buscant una ampliació de la base social independentista, la qual cosa implica aparcar ara per ara la independència.

La posició rupturista és impulsada per Puigdemont, amb el grup de Waterloo, i Junts per Catalunya, a més dels departaments del Govern controlats pels seus dirigents, i el president Torra. Tanmateix, l'Assemblea Nacional Catalana, que ha perdut gran part del seu poder de convocatòria, acusa aquests sectors d'haver renunciat al mandat democràtic de l'1 d'octubre i de limitar-se a realitzar una política de gestos i símbols, sense conseqüències reals. Aquesta posició és compartida per la CUP, que es nega a qualsevol tipus de pacte i va per lliure.

L'estratègia pactista i pragmàtica està encapçalada per Oriol Junqueras i Esquerra -no hi ha unanimitat al partit, com reflecteix la dissidència de Marta Rovira-, amb el suport dels sectors del PDECat contraris a Puigdemont, liderats per Marta Pascal, que compta amb dirigents com a Carles Campuzano, Jordi Xuclà i Artur Mas, entre d'altres. Aquests sectors fins i tot podrien crear un nou partit, al marge del PDECat, per esquivar el control de Puigdemont. Per tant, totes aquestes tendències i subendències configuren un panorama de divisió i dispersió que fa molt difícil determinar quin és actualment el projecte de l'independentisme.

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 M, Sabadell, 24/05/2019 - 13:07

Es una evidencia que Catalunya nunca va a poder conseguir la independencia por mucho que se emperren unos cuantos, por lo tanto, el seguir empecinados en un proyecto irrealizable, es de nulo realismo y escasa inteligencia política y humana.

#1 Carles Fortuny, Palau de la Degeneralitat, 24/05/2019 - 00:23

El anarquismo hispano en pleno auge. Por mucho que juguéis a ser paisito sois españoles de España hasta la médula..