Publicitat
Confidencial · 14 de Març de 2018. 00:05h.

Referèndum: tres models

El 9-N, l'1-O i ara la multiconsulta

Referèndum: tres models

Imatge d'un col·legi electoral durant l'1-O del 2017

El programa de legislatura de Junts per Catalunya (JxC) i Esquerra, recentment difós, presenta una nova modalitat de referèndum, que s'afegeix a les dues que ja ha utilitzat el moviment independentista català des que fa sis anys es va iniciar el procés sobiranista. Així, ja hi ha tres models.

Un és el del 9-N del 2014, que encara que inicialment va ser concebut com a un referèndum, finalment es va quedar a un procés participatiu, a conseqüència de l'oposició del Govern de l'Estat. Després, va arribar l'1-O del 2017, que sí que va ser un intent de referèndum, després de la negativa de l'administració espanyola a donar la seva autorització.

Finalment, el programa de JxC i ERC planteja una tercera modalitat, la multiconsulta. El document no explica les característiques d'aquesta nova alternativa, tot i que s'afirma que la "multiconsulta" se celebraria "amb totes les garanties perquè participin la majoria de catalans" i s'expressin sobre tots els debats realitzats en el procés constituent, que es desenvoluparien a “l’espai lliure a l'exili".

Publicitat

0 Comentaris

Publicitat