Publicitat
Confidencial · 21 de Març de 2019. 00:05h.

Trencat el pacte PDECat-PNB

Per l'actitud de Puigdemont

Trencat el pacte PDECat-PNB

Imatge d'una reunió entre Puigdemont i Urkullu

Les relacions entre Puigdemont i el lehendakari, Íñigo Urkullu, són nul·les després de la mediació del dirigent nacionalista basc en el conflicte català, abans de la declaració d'independència de Catalunya del 27 d'octubre del 2017. I aquesta situació s'ha traslladat a les relacions entre el PDECat i el PNB, fins al punt que els dirigents penebistes han decidit no repetir el tradicional pacte amb els nacionalistes catalans de l'antiga CiU a les eleccions al Parlament Europeu del proper 26 de maig. El PNB, però, ha promès una "col·laboració postelectoral".

El problema entre ambdues formacions s'ha plantejat, bàsicament, pel control que Puigdemont ha aconseguit sobre el PDECat, la qual cosa planteja al partit exconvergent un escenari que és molt qüestionat pels principals dirigents del PNB. I la situació pel que fa a la relació del PDECat amb el PNB s'ha fet encara més difícil després que l'expresident català hagi decidit encapçalar la candidatura del partit a les eleccions europees. Els bascos no tenien problemes per pactar amb el PDECat abans de l'ofensiva de Puigdemont per controlar el partit, però ara aquest pacte és més difícil.

El president del PNB, Andoni Ortúzar, havia declarat a Radio Euskadi que, per al partit català, “tota la política" està absolutament condicionada pel projecte independentista, i aquesta situació ha provocat que actualment sigui "complex" que els nacionalistes exconvergents "puguin compartir" estratègies polítiques amb altres formacions. I Ortúzar va revelar després una de les qüestions decisives sobre les dificultats per repetir el pacte: "La mateixa decisió de posar Puigdemont com a cap de llista ja marca un missatge de per on volen anar. És una operació netament catalana".

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat